Deze tips helpen jou je opleiding door

Effectief studeren is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. We hebben enkele bruikbare tips op een rij gezet. Ze gaan je helpen om het meeste uit je studeertijd te halen.

Plannen en organiseren

Een goede planning kan je helpen om je tijd optimaal te gebruiken. Maak een studierooster waarin je vaste tijden reserveert voor studeren, en houd hieraan vast. Verdeel je stof in beheersbare segmenten en stel prioriteiten. Gebruik technieken zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten studeert en dan 5 minuten pauzeert, om focus en frisheid te behouden.

Actieve leerstrategieën

Passief lezen of herlezen van je notities is vaak niet effectief. Maak gebruik van actieve studiemethoden zoals het maken van samenvattingen, het gebruik van flashcards, het stellen van vragen over de stof, het toepassen van het geleerde in oefenproblemen of case studies, en het uitleggen van de stof aan iemand anders. Actief bezig zijn met de stof helpt om informatie beter te begrijpen en te onthouden.

Een goede studieomgeving

Zorg voor een rustige, opgeruimde studieplek met voldoende licht en weinig afleidingen. Dit kan thuis zijn, in een bibliotheek of een andere stille plek. Als je snel afgeleid bent door je telefoon of het internet, gebruik dan apps die bepaalde afleidingen tijdelijk blokkeren terwijl je studeert. Zorg ook voor goede ergonomie; een comfortabele stoel en bureau kunnen helpen om langer te kunnen studeren zonder ongemak.

Naast deze drie tips is het ook belangrijk om gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen, omdat dit alles invloed heeft op je vermogen om te leren en te onthouden. Vergeet ook niet om regelmatig pauzes te nemen en jezelf te belonen voor je harde werk!

Contact

Telefonische bereikbaarheid van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00. 

088 – 4 202 222

U kunt ons ook een e-mail sturen.

 

 (c) icoontje is van Freepik from www.flaticon.com